Duze Forum
Witaj Na Dużym Forum
Rejestracja
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Zaloguj
Forum Duze Forum Strona Główna
->
Gatowanie
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Wybierz forum
Forum
----------------
Regulamin
Ogłoszenia
Nowości
Publiczne
----------------
HydePark
Humor
Sport
Kultura
Gatowanie
Horoskopy
ROZMOWY NA TEMAT SOFTU
----------------
Rozmowy na temat gier
Rozmowy na temat filmów
Rozmowy na temat muzyki
Wysypisko Śmieci
----------------
Wysypisko i Kosz
Przegląd tematu
Wysłany: Pon 11:53, 15 Sty 2007
Temat postu: Ciasto Savoie z cytryną
maciekk
Produkty potrzebne do przepisu
1 i 1/5 szklanki cukru pudru
5 jajek
2 cytryny
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 szczypty soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta nie stanowi żadnego wyzwania nawet dla kuchennego laika. Szczególnie jeśli taki laik dysponuje mikserem, który ubije żółtka i białka. Reszta działań związanych z tym deserem to mieszanie i wstawienie do pieca. I już.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 35 – 40 min.
Jak to zrobić:
1. Wyłóż blachę do ciasta o średnicy 20 cm papierem pergaminowym (nie smaruj go masłem.)
2. Oddziel żółtka od białek.
3. W miseczce ubij żółtka ze szklanką cukru pudru, otartą skórką z 2 cytryn i sokiem z jednej cytryny. Miksuj, aż puszysta masa podwoi swoją objętość.
4. W drugiej misce ubij na sztywno białka jaj ze szczyptą soli i resztą cukru pudru.
5. Przesiej przez sitko makę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą i solą.
6. Dodaj je do żółtek. Wymieszaj całość z 1 łyżką ubitej piany z białek.
7. Dodaj resztę piany i znów delikatnie wymieszaj.
8. Wlej całość do blachy.
9. Piecz ok 35-40 min. w 180°C, (ciasto będzie gotowe, kiedy wkłujesz w nie drewnianą wykałaczkę i nic się do niej nie przylepi.).
10. Przewróć blachę i zostaw, aż całość się ostudzi.
11. Wyjmij ciasto i posyp cukrem pudrem.
Bon appetit!
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001-2003 phpBB Group
Theme created by
Vjacheslav Trushkin
Regulamin