PostWysłany: Pon 11:53, 15 Sty 2007   Temat postu: Ciasto Savoie z cytryną
maciekk


Produkty potrzebne do przepisu

1 i 1/5 szklanki cukru pudru
5 jajek
2 cytryny
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 szczypty soli
cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta nie stanowi żadnego wyzwania nawet dla kuchennego laika. Szczególnie jeśli taki laik dysponuje mikserem, który ubije żółtka i białka. Reszta działań związanych z tym deserem to mieszanie i wstawienie do pieca. I już.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 35 – 40 min.


Jak to zrobić:

1. Wyłóż blachę do ciasta o średnicy 20 cm papierem pergaminowym (nie smaruj go masłem.)
2. Oddziel żółtka od białek.
3. W miseczce ubij żółtka ze szklanką cukru pudru, otartą skórką z 2 cytryn i sokiem z jednej cytryny. Miksuj, aż puszysta masa podwoi swoją objętość.
4. W drugiej misce ubij na sztywno białka jaj ze szczyptą soli i resztą cukru pudru.
5. Przesiej przez sitko makę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą i solą.
6. Dodaj je do żółtek. Wymieszaj całość z 1 łyżką ubitej piany z białek.
7. Dodaj resztę piany i znów delikatnie wymieszaj.
8. Wlej całość do blachy.
9. Piecz ok 35-40 min. w 180°C, (ciasto będzie gotowe, kiedy wkłujesz w nie drewnianą wykałaczkę i nic się do niej nie przylepi.).
10. Przewróć blachę i zostaw, aż całość się ostudzi.
11. Wyjmij ciasto i posyp cukrem pudrem.

Bon appetit!


Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin